Yazar osmanli | 4 Ocak 2018 | Haberler

Devletin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan vatandaşlarımıza sağladığı en güzel imkanlardan biri de şüphesiz dul ve yetim aylığıdır. Peki dul ve yetim aylığı hangi şartlarda kimlere verilir?

Kendi çalışmasından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli aylığı alan kişi SSK’ lı eşinden dul aylığı alırken Emekli Sandığı’ndan emekli babasından yetim aylığı alabilir. Dul bir bayan çalışabilir , hem kocasından hem de SSK’lı çalıştığı yerden maaşını alabilir. Kendisi emekli olan bayanlar, yetim aylığı alamazlar. Yetim aylığı için ; evli olmaması, kendi adına SSK’lı çalışmaması ve emekli olmaması gerekir. Fakat engelli kişilerde bu durum biraz daha farklı, engelli olan kız veya erkek çocukları yetim aylığı alabilmeleri için engellilik raporunun %60’ı geçmesi halinde yaş ve öğrencilik şartı aranmaksızın, evlenmedikleri sürece ölene kadar bağlı kalır.

01.10.2008 tarihinden itibaren yetim kız çocuğu evli değilse, ölen anne ve babasından iki maaş alabilir. Alacağı maaşların yüksek olanının tamamını, düşük olanın ise yarısını alır. Kız çocuğu çalışmıyorsa, bu maaşları alır, çalışıyorsa SSK’dan veya Bağkur’dan aldığı maaşı kesilir, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alıyorsa maaşı kesilmez.

Erkek çocukları yüksek öğrenim görüyorsa 25, orta öğrenim görüyorsa 20 yaşına kadar yetim aylığı alabilirler.

Büşra ÇAKICI | Kredi Finans Uzmanı

Yorum Yap